Ett bananodlingsvänligt Sverige och en virrig Lill-Kenneth

Ligger på gräsmattan och skriver en rapport till National Encyklopedin. Har vi fått i uppdrag att skriva en rapport utifrån Svalbard resan i studiesyfte för grundskolan. Det är en utmaning att formulera detta ämne på ett enkelt sätt utan att använda en massa svår vetenskapliga ord. Fast det är det som behövs för att människor  ska orkar engagera sig i detta ämne (i det här fallet klimatförändringar). Det måste kännas enkelt och självklart för att människor ska börja bry sig. Inte svårt och komplicerat för det här är egentligen inte särskilt svårt och komplicerat. Vi släpper ut mer koldioxid än naturen kan ta tillbaka, vilket innebär att det blir varmare och klimatet förändras. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, Det är vi människor som kommer att få problemen, jorden kommer att fortfarande att finnas kvar, bara i en annan form, med isbjörnar eller utan, istid eller ett bananodlingsvänligt Sverige. Så nu när vi vet att vi sjabblat till det så är det bara vi erkänner våra misstag och börjar ställa dem till rätta, för det kan vi fortfarande göra. Men vi måste börja nu och inte bara gamla inbitna miljöaktivister utan allihopa, varenda människa på jorden, fattig som rik, mörk som ljus. Både jag och du. Allihopa.

Läste ett ordet fritt inlägg i Västerbottens Kuriren i morse som gjorde mig rätt förbannad. Kenneth, Mannen ifråga, menade att vi i Sverige har alldeles för hög bensinskatt och att det bidrar till social negativitet då människor drar sig från att hälsa på varandra eftersom bensinen är så dyr. (Men åk tåg vet jag!)
Han skriver att "de orimliga höga skatterna motiverar riksdagen med miljöskäl, främst med den tveksamma och obevisade koldioxidteorin" Töcke fjask! säger jag bara och jag undrar just vad han grundar "den tveksamma och obevisade koldioxidteorin" i. 1992 under det stora klimatmötet i Rio använde man frasen: 'Vi måste undvika farlig klimatförändring' forskare började då diskutera vad som är farlig klimatförändring och kom fram till att 2 graders temperaturökning är direkt farligt för vårt fortsatta liv här på jorden, vi har redan en temperaturhöjning på 0.8 grader och släcker vi alla lysen idag så stannar  vi på 1.4 graders höjning (= väldigt nära gränsen för farlig klimatförändring). Och detta på grund av den skada vi gör på vår jord genom bl.a bilismen. Och kommer världen inte fram till ett gemensamt beslut om att minska utsläppen av växthusgaser inom kommande 5-10 år så kommer vi inte att klara oss under 2 graders temperaturökning. I den senaste IPCC rapporten så sa man t.ex att: “The impacts of climate change in the polar regions over the next 100 years will exceed the impacts forecast for other regions,and will produce feedbacks that will have globally significant consequences.” (IPCC 2007)
så vi är rätt överens om att "den tveksamma och obevisade koldioxidteorin" är rätt säker och bevisad. Kenneth påpekar också att Sverige är så pyttelitet att det vi gör inte gör någon skillnad. Vilket jag tycker är ledsamt att höra. Det är väl självklart att det gör skillnad, visst är Sverige inte alls lika stort som Kina, USA eller indien men nog fan gör det skillnad alltid. Det är som att låta bli att skjuta någon...  
...det gör skillnad!!
Menar han då att vi i Sverige kan göra precis vad vi vill, hur korkat eller skadligt det än, för vi är så pass små så det märks inte. ? och då måste väl alla länder som är lika stora som Sverige kunna tillämpa samma teori utan att få dåligt samvete. För dom är ju ändå så små.

Nej vet ni vad, vi kan göra så otroligt stor skillnad, inte bara som pyttelilla landet Sverige utan även som de pyttesmå individerna vi är. Kenneth lilla, glöm aldrig det, VI KAN GÖRA SKILLNAD!. Och jag tycker att det är bra att bensinskatten skjuter i höjden. tyvärr skulle den dock säkert behöva bli minst dubbel så hög för att vi ska sluta köra bil. Någon som dock behöver förbättras i och med att bensinskatten höjs är kollektivtrafiken och miljöbilarna (det arbetas till och med på en bil som går på luft, fattar ni vilka möjligheter som finns?) eftersom vi fortfarande vill kunna hälsa på våra släktingar och vänner. 

Är ni intresserade av att lära er mer om vad forskarna är rätt överens om att vi håller på att göra med vår planet så spana in det här. www.unfccc.int

Nu ska jag fortsätta på min NE rapport och funderar också på att skriva ihop en egen ordet fritt notis som svar på Kenneths, enligt mig, korkade påstående.

Ha det gott och kom ihåg att göra någon glad idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback