Lagen om alltings jävlighet och den förbannade jantelagen

Under 2 dagar har jag hört 2 människor i min omgivning prata om lagen om alltings jävlighet. Och en av dem nämnde begreppet 3-4 ggr under en timme. Jag gillar inte alls det uttrycket. Håller inte med om det heller. Det måste väl vara höjden av pessimism att tala om lagen om alltings jävlighet?!.
I mitt liv råder lagen om alltings skönhet!

Jag har böcker på tryckeriet men maksinerna hade visst kraschat inatt så de blir ev lite försenade. Jag kommer dock att få så pass många att jag kan skicka ut böcker till dem som beställt. ca 40-50 st. Jag hoppas på ett hundratal så att jag kan distribuera ut dem lite grann innan jag åker. Boken har fått ett helt nytt utseende. Spiralbindningen och plastframsidan är utbytt mot vanlig limbindning. Detta främst pga ekonomiska orsaker. Var nämligen billigare att limbinda böckerna, så så får det bli för det är inte helt lätt att punga ut med 20 000 kr för tryckning av 200 böcker. Får jag ett förlag blir böckerna troligtvis billigare, vilket jag vill, så att alla får möjlighet att ta del av den, rika, mindre rika och orika. På måndag hoppas jag ha dem klara. Så är någon intresserad av en bok är det bara att hojta innan lördag 3 maj så kan jag skicka en. kommer att meddela innan jag åker var de kommer att säljas under tiden som jag är borta.

Jag har börjat inse att det endast är en vecka kvar tills jag åker till Kenya för att jobba hos en familj som bor på en gård i victoria sjön och sedan sluta upp med en grupp från Rättvisemärkt för att göra studiebesök hos Rättvisemärkta producenter. Kommer hem från Kenya den 9 juni och hinner bara landa på arlanda inna jag hoppar jag på ett tåg till Oslo för att åka till Svalbard. I mars skickade jag in min ansökan att få vara en av 2 ungdomar från Sverige (Jag och Sven Heijbel är utvalda från Sverige) som får följa med på Voyage for the future som projektet heter. Jag kommer under 10 dagar åka runt tillsammans med 16 andra ungdomar frÂn 8 olika länder och ett gäng forskare och experter(expert är ett knepigt ord, men jag tror ni förstår vad jag menar) för att studera klimatförändringarna. Känns helt ofattbart att få följa med på den här resan. Jag kan inte ens tänka mig hur det ser ut där, förutom att det troligen är osannolikt vackert, och möjligtvis ganska sorgligt också. Med tanke på isbjörnarna som sakta men säkert försvinner p.g.a att isarna smälter. Hela landskapet håller tydligen på att smälta bort. Fick en artikel av germund från WWF idag (Tack för resten Germund, jätteintressant). Jag citerar "Många som söker sig till Svalbard är 'klimatturister' De vill se glaciärer och isbjörnar innan de försvinner. Samt uppleva den storslagna arktiska naturen." redan i mitten av april är det tydligen ljust dygnet runt. Visst är jag van vid ljusa sommarnätter som bor rätt långt upp i vårt avlånga land men ingenting jag varit med om kommer att kunna mäta sig med det jag kommer att få uppleva under de dagar i juni då jag kommer befinna mig på Svalbard. Har kommit på mig själv med att tysta ned min glädje över att få åka dit eftersom att det låter som att jag skryter hejvilt när jag säger att jag vunnit en resa först till kenya och sedan till Svalbard. Det nog Jante-lagen som spökar. Bort med Jantelagen förtusan. JAG SKA FÅ ÅKA TILL SVALBARD!!!!! Det ni. Ni kommer att kunna läsa om mina upplevelser och tankar här i min blogg. Jag ska försöka återge allting så bra jag kan. Troligen kommer orden inte att räcka till för att beskriva allt det vackra men jag ska göra så gott jag kan. Igår investerade jag i en bra systemdigital kamera så att jag kan dokumentera allt jag kommer att få vara med om.

Fanns en artikel med i Metro idag: http://www.metro.se/se/article/2008/04/24/17/3857-45/index.xml

Nu ska jag iväg och försöka sälja in min bok lite här och var i stan.
Har legat ute på vår veranda en timma nu på morgonen, skrämmande men sant så känns det precis som det brukar göra i juni/juli. Det enda som skiljer är de nu smått smått kyligare vindarna. Annars är solen het som under sommaren.

Ha en skön dag.


Värdet av umgänge och frihet i fjällen

Vi tog oss i kragen och styrde upp en sista vinterhelg i Umnäs, mitt paradis på jorden. Vi fyllde helgen med sköna diskussioner, världens mysigaste 75 mil i bil, bastu- och snöbad, snowboard- och slalomåkande, otroligt mycket fullkornspasta, en fjälltur, solbrända kinder och massvis med runthoppande i pudersnö. Kvällarna spenderade vi mest framför elden och pratade om allt från att mina föräldrar har en grym skivsamling till universums oändlighet. 

Jag skulle vilja tillägna detta inlägg till det underbara gäng som följde med i helgen, jag beundrar er för att ni besitter den ovärderliga  konsten att göra något vackert av något så enkelt som 6 människor i ett hus med lite tid och en eld. 
Massvis med kärlek till er.Vi människor har en förmåga att uppskatta varandra alldeles för lite om dagarna.föreläsningssuccé och flygångest

Avslutade min finfina föreläsningsturné igår. I måndag var jag i Tällberg och föreläste på en lärarkonferens och sedan i Falun hos en klass gymnasieelever som gick sitt första år på mediaprogrammet. Tisdag höll jag 3 föreläsningar på Norrtullsskolan ute på väddö, årskurs 7, 8 och 9. Och igår var jag på Strömbäcks folkhögskola här utanför Umeå. Alla föreläsningar gick jätte bra, och jag fick otroligt fina kommentarer som lagt sig som balsam för själen och motiverar mig att fortsätta med allt det här. Fast jag behöver egentligen inte så mycket motivation utifrån tror jag, jag har nog själv så att det räcker. Det är så otroligt roligt och intressant. Jag tror att jag lär mig precis lika mycket som de som lyssnar på mig. Har nästan känt mig lite som en scandinavisk Al gore, kände mig nog särskilt som honom när jag var tvungen att flyga mellan Sthlm och Umeå i tisdags för att hinna hem till föreläsningen här utanför Umeå. Var även tvungen att ta Taxi mellan Väddö och Norrtälje för att hinna med en buss som tog mig till flyget. Fylld av flyg- och bilångest men jag hann dock i tid till föreläsningen. Träffade en störtskön amerikans vaktmästare som bestämt sig för att aldrig flyga mer. Så nästa gång han åker och hälsar på sin mamma i USA så tar han båt.

Imorgon åker jag till fjällen. För att uppleva sista vintervädret. Har nämligen fått mitt resedatum för Kenya, den 4 maj bär det av, till en ekologisk gård vid (eller i princip så ligger det i victoriasjön). För att jobba som volontär med odling och i skolan för hemlösa barn som familjen driver. Det känns otroligt spännande. Sedan efter en månad så möter jag upp en grupp från Rättvisemärkt och kommer att åka runt och besöka Rättvisemärkta producenter i 8 dagar.

Jag har fått en förfrågan på 350 böcker. Det känns häftigt.
Sista tryckningen är slutsåld. V 17 trycker jag upp fler.
Nu har jag varit vaken alldeles för länge. och klivit upp alldeles för tidigt kanske.

Fjaskväder och föreläsningar

Jag såg en mask idag, en död mask, i en vattenpöl efter gårdagens regn. Regn den sista mars i Umeå, västerbotten. Fjaskväder! Idag ligger Londondimman tjock över Umeå. Grönt gräs kryper fram och asfalten får vårkänslorna att börja smyg spritta i hela kroppen. Dock minst en månad för tidigt. Såhär brukar jag annars känna tidigast runt valborgsmässoafton.

Jag funderar på att åka ned till Göteborg på Camino venue#2-HÄLSA som är fredag-lördag. Vore härligt att få vistas i ett hav av inspiration och "likasinnade" (vilket jag tycker är ett jäkligt dåligt uttryck som jag skäms lite för att använda, jag vet egentligen inte ens vad jag menar med det, eller jo det vet jag visst, människor som jobbar inom samma område). Sedan ska jag hålla föreläsningar i Falun, Tällberg och på Väddö den 7:e och 8:e april. Plus en i Strömbäck här utanför Umeå den 9:e april. Det känns riktigt kul. Finns nog få saker som ger en sådan adrenalinkick som att stå och prata framför allt från 2 till 1000 par förväntansfulla (och säkert vissa oförväntansfulla) ögon.