Skum Skithäftig typ

En av alla skumma skithäftiga typer som lever här


Gott samvete och storslagna naturupplevelser

Hej allihopa.

Nu har jag avslutat hela mitt höst-projekt. Jag har totalt haft 40 föreläsningar inom projektet och ca 20 st utanför. Nu väntar jag bara på mina böcker som är inne på tryckning. Hösten har varit fantastiskt inspirerande, spännande, lite slitsam och givande på alla sätt och vis. Alla härliga människor som jag har haft äran att möta och prata inför. Jag hoppas att mitt projekt fört med sig mycket gott samvete och motivation och jag hoppas att fler börjar ta dessa frågor på allvar och fortsätter att med ett engagerande leende på läpparna påverka människor runt omkring oss att bli mer medvetna om oss själva, andra människor och jorden vi lever på.

 

För varje dag blir det klarare och klarare för mig hur enkla dessa frågor egentligen är och bör göras. Det handlar bara om att visa respekt och omtanke för varandra. Det handlar om att göra goda saker istället för onda. Det handlar om att vara tacksam för att vi har mark att gå på och att se till att inte förstöra marken så att vi kan fortsätta strosa runt den. Strosa runt glada, lyckliga, friska och peppade på livet. Alla dessa frågor är egentligen så självklara. Är det inte helt självklar att jag vill ta hand om min kropp så att den håller sig frisk? Är det inte helt självklar att jag behandlar andra varelser (både människor, djur och växter) med kärlek och respekt. Är  det inte helt självklart att vi borde ta hand om oss själv och denna plats på bästa möjliga sätt, så att andra efter oss också får ta del av allt detta storslagna.

 

Sedan vill jag också tipsa alla människor på hela jorden att titta mer på naturprogram som BBC’s Blue Planet och Planet Earth. Har även nyligen kommit ut en film om jorden som heter Earth the biography och det finns också en film om arktis som heter the white planet. Det är så otroligt fascinerande att se vilken helt sjuk plats vi lever på och alla möjliga knäppa varelser som finns här. 

 

Jag kommer med glädje att fortsätta jobba med dessa frågor!

En av alla skumma skithäftiga typer som lever här


Att tjäna pengar VS Ta hand om naturen

Jag var med i Studio ett i P1 i måndagseftermiddag och pratade om en ny rapport som beställts av Länsstryrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg. Rapporten handlade om affärsmöjligheter i klimatförändringens spår. Visst stod det mycket bra i rapporten om t.ex att satsa mer på förnyelsebar energi som vind och vattenkraft. Hela rapporten antydde dock på att det skulle vara någonting positivt för oss här uppe i Norrland att det blir varmare, inte bara negativt. Det kändes som att de hoppade över alla viktiga steg där vi behöver jobba för att minska våra utsläpp och ställa om till verksamhet som inte tär på miljön och klimatet som det gör idag. Detta kom dock inte riktigt fram alls i rapporten utan de tog nästan för givet att det kommer att bli varmare och då är det bara att se till att kunna tjäna pengar på det genom att t.ex exportera enportionsförpackningar med rent fjällvatten eller bygga ut våra turistanläggningar så att fler turister kan komma hit året runt. Och detta kommer de självklart att vilja eftersom all snö i alperna kommer att smälta bort och Sverige kommer att få ett väldigt behagligt klimat.

 

Jag blir så arg när jag läser det här. Vadå behagligt klimat? är det behagligt att våra fantastiska djur så som fjällugglan, fjällräven och renen snart kommer att vara så gott som utrotade eftersom de inte längre finns så mycket snö under vintrarna, är det behagligt att våra kalfjäll håller på att försvinna? Tycker vi verkligen att det är behagligt med medelhavsklimat i södra sverige och mer nederbörd året om?

(Fjälluggla på rödbäcksslätten i Umeå, Foto: Jörgen Wiklund) 

Vill vi verkligen ha hit fler turister så att vi behöver hugga ner mer skog för att få plats med mer stugor och skidbackar? De nämner inte alls mycket om ekoturism och att göra denna ökade turism på ett allt igenom hållbart sätt.

Vi skryter hela tiden om vår magisk orörda natur och pratar samtidigt om att det vore bra för affärerna att kunna bygga ut de sista oreglerade älvarna som t.ex. vindelälven. 

De nämner även utökad fiskodling eftersom detta tär mindre på miljön än köpttproduktion. Och visst det stämmer men bör vi ens äta så mycket fisk som vi gör idag? Världens hav är nästan helt utfiskade och även om vi odlar upp fisk så ska dessa fiskar matas, och vad har vi tänkt mata dem med? Idag matas stora delar av fiskodlingarna med soja, majs och fiskpulver. Hur miljövänligt är detta? 

 Jag blir rent av ledsen av den här rapporten. Allt fokus på pengar och affärer och på den vägen så glömmer vi bort vad som är viktigt. Att vi kan fortsätta leva på denna magiska plats, att det får finnas kvar snö i alperna och inte bli ökenklimat i sydeuropa. Att vi bevarar klimatet och naturen i ett skick så att det blir så lite lidelse och förstörelse som möjligt. Att vi ser till att inga fjällugglor och fjällrävar dör ut.

ATT VI TAR HAND OM OSS SJÄLVA, ANDRA MÄNNISKOR OCH NATUREN VI LEVER I !!!

 

(Och till Benny som kommenterade texas olsson inlägget så ger jag faktiskt fulla fan i hur han ser ut, jag hade nog skrivit precis samma sak om han var ful, jag vill inte ha honom över huvudtaget, jag har redan precis vad jag vill ha här hemma och är hur lycklig som helst)